Monday, September 29, 2008

Storm Thorgerson

Γεννήθηκε το 1944 στην Αγγλία.
























































Απασχολείται κυρίως στη μουσική βιομηχανία, φτιάχνοντας υπέροχα εξώφυλλα δίσκων. Δε σταματά όμως εκεί. Δημιουργεί φωτογραφίες, γλυπτά, πόστερ, βιβλία, λόγκο, t-shirts, dvd, ιστοσελίδες, ντοκιμαντέρ, μουσικά φιλμ, διαφημίσεις. Είναι ευρέως γνωστός για τη συνεργασία του με τους Pink Floyd σχεδόν για 4 δεκαετίες. Λάτρης της ροκ μουσικής, προτιμάει να δουλεύει με αυτούς που υπηρετούν τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας. Led Zeppelin, Peter Gabriel, 10cc, Black Sabbath, Paul McCartney, XTC, Beatles αλλά και πιο σύγχρονες δημιουργίες για Phish, Ian Dury, Cranberries, Alan Parsons, Muse.































(Σου θυμίζω αυτό τον πίνακα του Magritte)


























































Οι εικόνες του είναι καθαρά σουρεαλιστικές, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το βιωματικό περιβάλλον. Δρα σε αχανείς εκτάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν και τονίζουν το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο. Τα σώματα είναι πρωταγωνιστές σε μη παραδοσιακά πλαίσια, χάνονται από τα δεδομένα που γνωρίζουν. Με αυτό τον τρόπο τους χαρίζει μια παράξενη ομορφιά, μια εξωπραγματική εμφάνιση.































































































































Ουσιαστικά μιλάμε για έναν κυνηγό της ιδιομορφίας, ένα λάτρη της λανθάνουσας παραβατικότητας. Οι εικόνες του πάντα παίζουν με το "Είναι αληθινό ή όχι" παιχνίδι που τον ενδιαφέρει άμεσα και καθορίζει το σύνολο του έργου του. Η ελαφριά παραποίηση της πραγματικότητας τον διασκεδάζει αφάνταστα, αίσθηση που προσπαθεί πάντα να περνάει στο θεατή.
































































































Πεδιάδες, λόφοι, βουνά, μικρόκοσμος και μακρόκοσμος παγιδεύονται αδυσώπητα στο φακό του, είναι τα τέλεια σκηνικά για να στήσει τις εικόνες που κολυμπάνε στο μυαλό του.




































O Thorgerson σήμερα ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιλογές από βιβλία που έχει κυκλοφορήσει με δουλειά του

16 Comments:

musicbug said...

Enas apo tous kalyterous kata ti gnwmi mou, me apopsi kai fantasia sto swsto syndyasmo. Agapimena mou covers ayto apo to Division Bell twn Pink Floyd, to Wake up and smell the coffee twn Cranberries, kathws kai to cd-single tou You and Me me ta flamingos.
Teleies photo, congrats!

Hfaistiwnas said...

Βρε Wrong guy δεν μπορώ να καταλάβω αν κάποια από αυτά είναι εικόνες από αληθινά αντικείμενα ή απλά ζωγραφική.. λολ! Καταπληκτική δουλεά!

Provato said...

Πο πο χάσιμοοοοοοοοοο! τέλειος ο τύπος.

Anonymous said...

Φοβερός...! Η φωτογραφία πάντως είναι τέχνη... Και δεν την είχα σε εκτίμηση...

Dr_MAD said...

Απίστευτα cd covers εχει κάνει ο τύπος. μόλις γουγλαρα και έπαθα σοκ. θα αγόραζα όλα αυτά τα cds μόνο και μόνο από το εξώφυλλο!

PS. Την 3η φωτό έπρεπε να την έχω δει πριν ανεβάσω το post μου γμτ!

hourglass said...

Σπουδαία δουλειά πραγματικά, ορισμός της τέχνης! Εξαιρετικό ποστ wrong!

Lina said...

πραγματικα απολαμβανω να βλέπω τέτοια έργα... δεν γνωριζω απο τεχνη, δεν εχω ασχοληθει οργανωμενα, αλλα γενικα τα σουρεαλ στοιχεια σε ενα έργο μου προκαλούν πολύ ευχαριστα συναισθηματα!

gatti said...

Εχω πάθει πλάκα! Είναι οι καλύτερες φωτογραφίες που έχω δει εδώ μέσα και εσύ ξέρεις καλύτερα από μένα πως μόνο πολύ καλές δουλειές βάζεις στο blog σου.

Απίστευτος! Πραγματικά απίστευτος!
Σύλληψη, έμπνευση, τέλειος!

Σπουδαίο ποστ wrong μου!

Ο ψεύτικος Πέτρος said...

Δεν θυμάμαι ούτε και γω πως κατέληξα στο μπλογκ σου. Αλλά η δύναμη της εικόνας ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να σχολιάσω. Απίστευτος καλλιτέχνης. Αν και τελευταία σκέφτομαι συνέχεια μια άποψη που λέει “Όταν λέμε ότι κάτι είναι πρωτοποριακό εννοούμε design”.

Anonymous said...

Τέλεια ανάρτηση !!! Θέλω και εγώ να ασχοληθώ με την φωτογραφία !!! Βρε παιδί μου γιατί δεν κάνεις καμιά ανάρτηση για τον Jean-Baptiste Mondino, αυτός ο άνθρωπος κάνει τέχνη!!!

gay super hero said...

Αυτό με το κεφάλι/μέδουσα με άφησε πραγματικά άναυδο!

Alex A. said...

Ζαλίστηκα λίγο... Μάλλον πρέπει να περνάω συχνότερα. Καλημέρα και καλή Κυριακή!

g for george said...

Φωτογραφική ζωγραφική. Φοβερός.

the boy with the arab strap said...

φαντασια με δημιουργικότητα , απιθανη δουλεια !!!!

Κώστας said...

Ξέρεις, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να αντιλαμβάνονται την τέχνη. Γι' αυτό είναι πολύ θετικό αυτό που κάνεις.

Unknown said...

απίστευτος ο τύπος!
κ η δουλειά σου εδώ το ίδιο
(χάθηκα σε όλο κ παλιότερες αναρτησεις)
καλησπέρα!

Related Posts with Thumbnails