Monday, May 19, 2008

Duane Michals

Γεννήθηκε το 1932 στην Πενσυλβάνια.

Όπως και στις φωτογραφίες του, έτσι και αυτός δε δείχνει από την αρχή σε τι πραγματικά στοχεύει. Ξεκινάει για γραφίστας, αλλά η γνωριμία του στα φοιτητικά χρόνια με το κόρπους των Σουρεαλιστών διαγράφεται καταλυτική.


Δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με τον Μαγκρίτ. Τον νιώθει απόλυτα και τον χαρακτηρίζει μοναδικό. Αυτές οι επιρροές διαμόρφωσαν δύο απαράβατους κανόνες που διαπνέουν καθοριστικά ολάκερη τη δουλειά του Προχώρα πέρα από την περιγραφή και Αποκάλυψε το αντικείμενο όχι όπως φαίνεται αλλά όπως νιώθει.Τελείως αυτοδίδακτος, εξελίχθηκε στη δεκαετία του ΄60 σε έναν από τους πιο πετυχημένους φωτογράφους διαφήμισης. Έμελλε όμως να μείνει στην ιστορία κάτι άλλο. Στη δεκαετία του ’70 η δημιουργική φωτογραφία αποκτά νέο νόημα στα χέρια του.


Aπό τις πιο γνωστές του δουλειές είναι το αφιέρωμα στον Καβάφη,και το Things are Queer.
Η ομοερωτική φωτογραφία αναδύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά πέρασαν πάνω από 100 χρόνια για να αποκτήσει την πνευματικότητα που εμφύσησε μέσα της ο Duane.Αποθανατίζει και αναδεικνύει τα κλασσικά πρότυπα ομορφιάς δυτικής αντίληψης.


Πρωτοπορεί σε διάφορους τομείς. Είναι από τους πρώτους που δουλεύει όχι με μεμονωμένες φωτογραφίες αλλά με σειρές οι οποίες υποδηλώνουν μια ιστορία. Έβαλε τον εαυτό του μπροστά από την κάμερα, χρησιμοποίησε τη διπλή έκθεση. Αργότερα ανακάλυψε το σήμα κατατεθέν του, γραφή και ζωγραφική πάνω στις φωτογραφίες.O Michal αποδείχθηκε ότι είναι από τους ανθρώπους που ασυνείδητα ή όχι βάζουν νέα όρια στις προϋπάρχουσες γνώσεις και προχωράνε την τέχνη τους ένα βήμα παραπέρα.

Τip: Η έκθεση του Τime is not Now στην Αποθήκη Α' στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαρκεί για λίγες ακόμα μέρες.

8 Comments:

Hfaistiwnas said...

Ελπίζω να μην την χάσουν οι Θεσσαλονικείς. Ο άνθρωπος έχει κάνει απίστευτη δουλειά! Είναι ασπρόμαυρες και όμως δείχουν τα πάντα... ξετρελάθηκα... αν και εκείνη με το καπέλο και το μίνι WCδάκι με έκανε να γελάσω!
Καληνύχτα!

revqueer said...

Κάνεις τα καλύτερα αφιερώματα άτιμε!
Δε τον είχα ακουστά (ντροπή μου...)! Υπάρχει περίπτωση να έρθει κι από Αθήνα μεριά η έκθεση;

gatti said...

Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ φωτογραφίες! Πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ! Kαι να σκεφτείς δεν τον είχα καν ακούσει... :-(

Eξαιρετική δουλειά wrong μου. Αξιζε όντως τον κόπο η αναμονή!
Είσαι αστέρι βρε!
;-)

tovene592 said...

εξαιρετικές οι περισσότερες φωτογραφίες! εύγε μικρέ μου δημιουργέ που μας παρουσιάζεις τι θα πει τέχνη!

LieAsADream said...

Δυστυχώς Θεσσαλονίκη,ε;
Ξέρεις αν θα έρθει καθόλου Αθήνα;
(Ναι,ναι,είμαι άχρηστος και δεν ενημερώνομαι)
Πολύ καλό το αφιέρωμα

MAD said...

Το πιστεύεις ότι έχω πάει!? Εκπλήσσομαι και ο ίδιος με τον εαυτό μου! Πραγματικά την είχα περάσει στο ντούκου την έκθεσή του, μιας και δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω τι και πώς. Είμαι κουλτουριάρης τελικά! Ω Θεοί!

Moodygirl said...

an kai to things are queer einai fantastiko , egw 8a protimhsw ayto me thn kopela kai ton antra me ta ftera...apla yperoxo

Mr. Wrong Guy said...

H έκθεση δε θα έρθει Αθήνα γιατί είναι στα πλαίσια της Φωτομπιενάλε που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

@Μαντ η πολύ κουλτούρα σε έφαγε!!!

Related Posts with Thumbnails