Wednesday, February 20, 2008

Dinos Diamantopoulos


Όταν ο παππούς σου μου χάρισε την πρώτη μου, ήμουν πιο μεγάλος από σένα. Εσύ πρέπει να μάθεις πιο νωρίς τα μυστικά του φακού
, είπε ο Α. Διαμαντόπουλος και έδωσε στο γιο του τη φωτογραφική μηχανή που κρατούσε. Ο μικρός Ντίνος θαμπώθηκε. Το βράδυ κοιμήθηκε με αυτή κάτω από το μαξιλάρι του.





Ο μικρός ήταν προορισμένος να φέρει τα πάνω κάτω στα λιμνάζοντα νερά της χώρας του. Νομίζεις πως τη δεκαετία του '70 όταν άνοιξε το στούντιο του στο Κολωνάκι ήξερε κανένας στην Ελλάδα τι σημαίνει αισθητική; Το DNA του έδωσε σωστές ωθήσεις, τον καθοδήγησε προστατευτικά αφού ολόκληρη η οικογένεια του ζούσε με το φλας. Όχι όμως από μπροστά. Πίσω από αυτό.


Ο Ντίνος έμαθε στην ανερχόμενη γκλάμουρ τάξη του '80 πως μπορείς να φαίνεσαι σικάτος, άσχετα αν το έχεις ή όχι. Λάτρευε τα λιτά σχέδια, τα απλά φόντα, ίσως γιατί αυτά αναδεικνύουν το φωτογραφιζόμενο πρόσωπο. Έβαλε σημαντική λίθο στο να αποκτήσουν οι κυρίες αλλά και οι κύριοι της μικρής Ελλάδας φωτεινό πρόσωπο στη εικόνα τους. Έγινε ο πρώτος επώνυμος φωτογράφος στη σύγχρονη Ελλάδα.





---------------------------------------Μale------------------------------------------------







































------------------------------------------Female------------------------------------------








































----------------------------------InnerThoughts-------------------------------










































----------------------------------TheBody --------------------------------------





















Ο Ντίνος Διαμαντόπουλος πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου ενώ ήταν μόλις 55 χρονών.

29 Comments:

Anonymous said...

Can it be that it was all so simple then?
Or has time re-written every line?
If we had the chance to do it all again
Tell me, would we? could we?

If...ιγένεια said...

Τρομερό ταλέντο, φοβερές οι φωτογραφίες, ελαφρύ να είναι το χώμα που τον σκεπάζει..
Μας έστειλες πάλι με την ανάρτηση..

One Big DJ said...

katapliktikos..ematha arketa gia ti douleia tou tis teleytaies meres. itan o monos ston opoion oi diasimes gdynontousan sto fako tou xwris kamia anastoli. ws kai i galani kai i marw kontou. kai i mairi xronopoulou. i lista akatevati.

Equilibrium said...

Στις φωτό του έχουν εγκλωβιστεί ψυχές και γι'αυτό θα παραμείνουν ζωντανοί μέσα μας όσοι στάθηκαν πίσω από το φακό του, αλλά κι εκείνος που τον κρατούσε.

(βρε άτιμο, με το ποστ της προηγούμενης Παρασκευής με συγκίνησες πολύ)

και λέω να σε προσκαλέσω εδώ μπας κι εκεί μας "καταδέχεσαι" συχνότερα :) kiss

revqueer said...

Με εξαίρεση τη φωτο του Ψινάκη, οι υπόλοιπες είναι ασύλληπτα τέλειες. R.I.P.

oni said...

Άκουγα και γω για τον "φωτογράφο των σταρ" αλλά δεν είχα δει ούτε μία φωτό. Ευχαριστώ!

Υ.Γ. Δεν είναι απίστευτο πως μία ασπρόμαυρη φωτό φαίνεται πολύ περισσότερο καλλιτεχνική, προσεγμένη και ωραία από μία έγχρωμη; Όσο κι αν μου φαίνεται δυσκολότερο να βγάλεις μία καλή έγχρωμη.

APSOY said...

Εξαιρετικός!
Κρίμα... πολύ κρίμα!
:(((

υγ(πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου...)!

Maria Mikro Analogo said...

Υπέροχο αφιέρωμα!!!! Μπράβο και πάλι μπράβο.
Για τον Ντίνο Διαμαντόπουλο τι να πει κανείς... κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς.
Καλημέρα :)

gatti said...

Εκπληκτικός φωτογράφος ο Διαμαντόπουλος. Από τους λίγους που παρακολουθούσα τη δουλειά του. Κάθε του φωτογραφία "μιλούσε" στους ανθρώπους.

Εξαιρετικό και το αφιέρωμα, αλλά έτσι
κι αλλιώς δεν περίμενα τίποτα λιγότερο! ;-)

g for george said...

Έχοντας δει και άλλες δουλειές του στο διαδίκτυο αφότου έφυγε, δεν ήξερα ότι τόσες φωτογραφίες που μου άρεσαν ήταν δικές του.

tovenito said...

ένα καλό πορτρέτο είναι το πιο δυνατό κομμάτι της τέχνης της φωτογραφίας. τα πορτρέτα του δεν τα προσπερνάς. τα περισσότερα σε κάνουν να θες να περιεργαστείς τη φωτογραφία, να τη μελετήσεις. και αυτή είναι η επιτυχία του

Unknown said...

καταπληκτικός στη δουλειά του και από όσα γνωρίζω ήταν και ο πρώτος που χρησιμοποιήσε την μέθοδο του ρετούς στην Ελλάδα

Maria Mikro Analogo said...

Καλημέρα :) Για πέρασε να πάρεις την πρόσκλησή σου. Φιλιά!
http://mikroanalogo.blogspot.com/2008/02/blog-post_22.html

Hfaistiwnas said...

Είδα και εγώ δουλειά του τις μέρες που αναφέρονταν όλα τα ΜΜΕ, ήταν απο τους καλύτερους φωτογράφους. Δεν το ήξερα είναι η αλήθεια, αλλά θαύμασα τη δουλειά του...
Ωραία τα bodies..

gay super hero said...

Aαααααααα θέλω και γώ ξεβράκωτος καβάλα στο λιοντάρι!!!!!

Τώρα ή αυτός ήταν όντως ατάλαντος ή εγώ είμαι μια ρατσίστω κακιασμένη αδελφή που επειδή ήταν έλληνας, όλα τα φωτό του μου κάνουν clopyright από δεξιά κι αριστερά.

cobden said...

Πολύ καλός ο Ντίνος Διαμαντόπουλος, (αν και έχω μια υποψία πως ίσως ο Gay Super Hero έχει ,αυτή τη φορά, κάποιο δίκιο),έξοχο το αφιέρωμα σου, ωραία τα είπαν και οι σχολιαστές αλλά ο κακός "trash" εαυτός μου δεν αντέχει και θα το γράψει:
Tη μέρα του θανάτου του Ντίνου Διαμαντόπουλου,δημοσιογράφος τηλεοπτικού καναλιού ρωτάει τη Μιμή Ντενίση:"Τί έχετε να πείτε για το θάνατο του Τάκη Διαμαντόπουλου?".Η Μιμή τον κοιτάζει με το πιο δολοφονικό ύφος και του απαντάει :"Δεν πέθανε ο Τάκης Διαμαντόπουλος!Κόψτο αυτό!Θα γίνεις ρεζίλι!"

xipasmenos said...

Η αλήθεια είναι οτι στην εποχή μας δύσκολα εντυπωσιαζόμαστε απο μια "απλή" φωτογραφία όπως αυτές του Διαμαντόπουλου, αλλά δείτε κάποιες απο τις πρώτες του και σκεφτείτε την περίοδο την οποίαν τραβήχτηκαν. Και για μένα πρώτα επαναστάτης ήταν μετά φωτογράφος.

Anonymous said...

Πολύ τρυφερή ματιά το αφιέρωμά σου.
εξαιρετικό blog :)

Dr_MAD said...

Απλά εξαιρετικός καλλιτέχνης και το ευρύ κοινό που τον αποδέχτηκε αποδεικνύει τη μεγαλοφυία του στις αποτυπώσεις του φακού του. Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει

Wrong Guy said...

Απλά ο Διαμαντόπουλος έφερε στην Ελλάδα τάσεις που ήδη υπήρχαν στο εξωτερικό,πράγμα το οποίο δεν βρίσκω απαραίτητα κακό. Εδώ μέχρι τότε νοιάζονταν μόνο για το πόσο εκτρωματικές θα είναι οι πολυκατοικίες που θα χτίσουν.Φυσικά και θυμίζει πολύ Χερμπ Ριτς,αλλά και ο Φοίβος αντιγράφει τους Coldplay,δε σε είδα να γκρινιάζεις για αυτό Gay Super Hero!

Wrong Guy said...

πέμπτη εποχή,που πήγαν οι άλλες 4;

;-P

Voltsek said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες. Ένα μεγάλο ταλέντο που χάθηκε...

Aviator said...

Εξαιρετική δουλειά.. πραγματικά!
Πολλοί ομοφυλόφιλοι νέας γενιάς πόζαραν στο φακό του απότι φαίνεται και αυτό δεν ξέρω τι σημαίνει και για τον ίδιο..

Erisadesu said...

λυπάμαι που δεν τον γνώρισα νωρίτερα.

Αρης Δαβαράκης said...

Ωραίο αφιέρωμα. Νάσαι καλά.

Wrong Guy said...

ευχαριστώ σε όλους,προτίμησα σε αυτό το ποστ να μη βάλω πολλά λόγια, αλλά πολλές εικόνες.οι απόψεις σας με συγκινούν και με προβληματίζουν.

Theia Cynthia said...

Kalispera se olous
katarxas prepei na sas enimeroso oti den htan o Dinos pou efyge gia to Parisi alla o Takis o aderfos tou.Kalo einai otan anevazete plirofories gia enan anthropo na xerete thn alitheia h toulaxiston na rotate gia na mathainete.Kata deyteron kalo tha einai na katevasete tis fotografies pou exete anevasei apo to site tou Dinou mias kai den exete kanenos tin adeia.Edo tha deixete ton sevasmo sas pros to prosopo tou kai thn douleia tou.
Sas eyxaristo polu.
Kai gia osous anarotiountai eimai h voithos tou Dinou.Plai tou ta teleytaia 10 xronia

Wrong Guy said...

Αγαπητή θεία Σύνθια,

όσον αφορά σε αυτό για το Παρίσι,έχεις δίκιο,εγώ δε μετέφρασα καλά τις πληροφορίες.Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θα δείξω σεβασμό αν κατεβάσω τις φωτογραφίες.Έψαξα πολύ για να βρω υλικό δικό του,αλλά όπως και σε όλους τους Έλληνες φωτογράφους δε βρήκα πουθενά,παρά μόνο στο σάιτ του. Το ότι έκανα εδώ μια μίνι γκαλερί νομίζω τον δικαιώνει και βοηθάει στο να τον μάθουν και κάποιοι άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν τον ξέραν. Θα ήμουν ασεβής αν προσπαθούσα να βγάλω λεφτά με τις φωτογραφίες του.Κάτι που σας ξεφεύγει σε όσους σχολιάζετε με τέτοιο τρόπο τα μπλογκ είναι ότι όλοι εμείς ασχολούμαστε με αυτό,γιατί έτσι μας αρέσει.Ούτε πληρωνόμαστε,ούτε έχουμε κάποια οικονομική απολαβή,παρα μόνο ηθική. Το ότι έφτιαχνα λοιπόν το αφιέρωμα αυτό μια βδομάδα,μάλλον τον τιμάει.

Anonymous said...

Έστω και μετά από ένα και πλεόν χρόνο από την ημέρα που έκανες την συγκεκριμένη ανάρτηση, θέλω να πω το εξής:
Απλά εκπληκτικός. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό να κοιτάζω. Οι φωτογραφιές του Διαμαντόπουλου συγκινούν βαθειά.
Κρίμα, έφυγε νωρίς, είχε να δόσει ακόμη πολλά.

ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

Related Posts with Thumbnails