Saturday, June 28, 2008

Γυναίκα της ζωής μου είμαι εγώ - η αντίστοιχη ελληνική συνεργασία Νικ Κέιβ με Κάιλι



Πριν από λίγους μήνες χώρισε η θεία μου με τον άντρα της.

Το μεγαλύτερο σοκ το έπαθε η μάνα μου. Δεν μπορούσε καν να διανοηθεί ότι η μικρότερη αδερφή της έτρωγε ξύλο. Δεν την έχω δει ποτέ τόσο ταραγμένη. Προσπαθούσε να καταπιεί το γεγονός ότι η αδερφή της δεν έφευγε μακριά από έναν άντρα που την κακοποιούσε για χρόνια, χρησιμοποιώντας ανόητες δικαιολογίες. Σοκαρίστηκε όταν κατάλαβε ότι άφησε τη ζωή της να περνάει χωρίς να κάνει το σημαντικό βήμα που θα έκανε καλύτερη και τη δικιά της ζωή και συνεπώς και των παιδιών της.

Θυμάμαι ένα απόγευμα που πηγαινοερχόταν πάνω κάτω στο σαλόνι μας και παραμιλούσε, γύρισε και μου είπε αυτό.

Μην ανεχτείς κανένα να κάνει κουμάντο τη ζωή σου.


Τα λόγια της με έκαψαν σαν πυρωμένο σίδερο. Άρχισα αμέσως να μετράω αν το έχω κάνει ποτέ. Κατέληξα όχι. Ο χαρακτήρας μου είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να μπλοκάρει μόλις συνειδητοποιεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάτι σαν ασφάλεια που βραχυκυκλώνει όταν αντιληφθεί ότι κάτι πάει να μου επιβληθεί. Ίσως μόνο τον κόσμο φοβόμουν ότι θα με κάμψει. Δεν το έκανα ως τώρα, υπόσχομαι να μην το επιτρέψω ποτέ.


Υγ. Διάβασε τη Μέθοδο της Ορλεάνης της Ευγενίας Φακίνου. Ανήκει στην αγαπημένη μου κατηγορία βιβλίων που περιγράφει την πορεία μιας οικογένειας στο πέρασμα των χρόνων – τύπου Εκατό χρόνια μοναξιά- και σχετίζεται με το θέμα της αυτοδιάθεσης που συζητούσαμε παραπάνω.

16 Comments:

ProFyLaKtiKo said...

Σοφή κουβέντα σου είπε. Απλή αλλά κάποιες φορές πιο δύσκολα εφαρμόσιμη αλλά και απαραίτητη..

Καλό σαββατόβραδο

revqueer said...

Μπράβο της!

Hfaistiwnas said...

Έτσι είναι, κανένας δεν πρέπει να κάνει κουμάντο στη ζωή μας, μόνο ως εκεί που αφήνουμε εμείς..
Γνωστό το βιβλίο, δεν έχει πέσει στα χέρια μου ακόμη..

the boy with the arab strap said...

καλο ειναι να μην κανει κανεις κουμαντο στη ζωη μας ,αλλα δεν γινετε ολο και καπως μας επηρεαζει ο περιγυρος μας.

Dr_MAD said...

Εγώ είμαι λίγο παραδοσιακός σε αυτά. Επιμένω στην ισότητα μέσα σε μια σχέση, αλλά και στο σεβασμό. Δε μπορεί να ξεσαλώνει ο ένας εις βάρος του άλλου και να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες

tovenito said...

ψεύτη, δεν το τηρείς καθόλου! στη σχέση μας είσαι δεσποτικός, αυταρχικός και στυγνός επιβολέας!
σήκω σήκω, κάτσε κάτσε με έχεις

gatti said...

Συνεχίζεις να με ξαφνιάζεις! Δεν περίμενα να έχεις διαβάσει τη "Μέθοδο της Ορλεάνης".

Πολύ σημαντικό πράγμα η αυτοδιάθεση. Κι εγώ "πνίγομαι" με τους ανθρώπους που επιχειρούν να μου επιβάλλουν τα "θέλω" τους. Και κρατιέμαι μακριά τους.

g for george said...

Αυτό θέλει μια μεγάλη δόση αυτογνωσίας, κατά την γνώμη μου. Να έχεις μάθει μερικά πράγματα για τον εαυτό σου, να είσαι συνειδητοποιημένος, σε κάποιο βαθμό.

Υπάρχει και μια δόση αλήθειας σε αυτά που λέει ο "Κρασί & νερό", παρόλα αυτά. Είναι αδύνατον κάποιος να μην σε επηρεάζει καθόλου.

Mailo® said...

Σωστότατο !!!

Αλλά ξέρεις μερικές φορές ακόμη και αυτοί που το λένε αυτό δεν το συνειδητοποιούν ότι και οι ίδιοι το κάνουν στους άλλους... ακόμη και άθελά τους.

Και μη μου πείς ότι ακόμη και η μητέρα σου ποτέ δεν προσπάθησε να σου απιβάλει αυτό-ά που εκείνη θεωρούσε σωστά...

Εύχομαι όλα να έχουν καλό τέλος και αυτός να πάει στο ...

Anonymous said...

"μην ανεχτείς κανέναν να κάνει κουμάντο την ζωή σου"

- κι αν έχω ανάγκη κάποιος να ορίζει ορισμένα τουλάχιστον θέματα της ζωής μου, στα οποία δεν πιστεύω ότι μπορώ μόνος να κάνω τις καλύτερες επιλογές?

- κι αν η αγάπη μου γιά τον άλλον είναι μεγαλύτερη από την αγάπη γιά τον εαυτό κι αφήνομαι στην ισχύ του και στις αποφάσεις του? (σε ορισμένα τουλάχιστον θέματα)

υπάρχουν συνεταιρισμοί της ζωής, ο επαγγελματικός, ο συντροφικός, που χρειάζεται να αφήνεσαι και να εμπιστεύεσαι την κρίση του άλλου.
Συνήθως, ένας, γίνεται ο "καπετάνιος" της επαγγελματικής ή της συζηγικής βάρκας και ο δεύτερος ακολουθεί τις αποφάσεις του στα σημαντικά θέματα.

Η σύνθεση απόψεων μέσω της θέσεως του ενός και της αντι-θέσεως του άλλου είναι δύσκολη διαδικασία που προϋποθέτει αυτογνωσία και έλλειψη εγωκεντρισμού και από τα δύο μέρη.

Οπότε θα άλλαζα την συμβουλή της μητέρας σε: "μην ανεχτείς κανέναν να υποτιμήσει την προσωπικότητά σου. Να σε σέβεται όπως τον σέβεσαι."

νομίζω ότι είναι πιό εφικτό να το τηρήσουμε.Κουμάντο της ζωής μας είναι πολλοί που θέλουν να κάνουν και αρκετοί που χρειαζόμαστε να το κάνουν.

One Big DJ said...

powerful but true

ethanandthecity said...

δύσκολο να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα αλλά απόλυτως απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία......

oblivion said...

όμορφο και συγκινητικό.. κι εξίσου όμορφη είναι αυτή η αλληλεπίδραση μας: το ποστ σου μου έδωσε αφορμή να μοιραστώ δικά μου συναισθήματα σχετικά.. θα συμφωνήσω ότι είναι αοπλύτως απαραίτητη αυτή η στάση για την ψυχική μας υγεία, αλλά εξίσου απαραίτητο είναι να έχουμε όλοι μας κάποιες πηγές στήριξης. τις καλημέρες μου σε όλους!

mahler76 said...

"Μην ανεχτείς κανένα να κάνει κουμάντο τη ζωή σου." πούστη μου εγώ το έχω πάθει...και είναι θλιβερό, όπως είχε πεί το ίδιο το άτομο που προσπαθούσε να κάνει κουμάντο στη ζωή μου.

kanataki said...

αει να το διαβάσω ρε αγόρι

για τα υπόλοιπα ένα έχω να πω και να γραφτεί με πύρινα γράμματα στο μυαλό σου


ΓΑΜΑ ΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κώστας said...

Σκεφτείτε αυτά που συμβαίνουν και δε θα τα μάθουμε ποτέ. Η θεία σου έστω και αργά βρήκε τη δύναμη. Θα μπορούσε να είναι ακόμα εκεί..

Related Posts with Thumbnails