Wednesday, September 26, 2007

Μatthew Barney info




Θεσσαλονίκη, πριν κανένα μήνα, ήσυχη αυγουστιάτικη βραδιά, εγώ με το φάτσα έχουμε πιει ποτό στο Emigre. Περνάμε απέναντι και προχωράμε στο δρόμο.

-Τι κάνουμε τώρα;
-Εγώ λέω να δούμε καμιά ταινία.

Εκείνη τη στιγμή το μάτι μας πέφτει σε μια λευκή βιτρίνα που μας πληροφορεί με τεράστια γράμματα The Paradise is not Here. Δίπλα κρεμόταν και μια πινακίδα των Seven Video Club χωρίς όμως το λόγκο τους που ήξερα.

Μπουκάρουμε και τι να δούμε; Όποια ξεχασμένη σινεφίλ ταινία θυμόσουν άραζε στα ράφια του στυλιστικά μίνιμαλ βίντεο κλαμπ. Ντέρεκ Τζάρμαν, Tαρκόφσκι, Αϊζενστάιν και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς μέσα στις πολυτελείς κασετίνες τους, με αγγλικούς μόνο υπότιτλους, καθότι ήταν αγορασμένα από έξω. Αυτό που με αποτελείωσε όμως, ήταν η στήλη με τις τηλεοπτικές σειρές. Ήταν απλά όλες.

-Έχεις δει το Queer as folk;
-Όχι. Το χτυπάμε να δούμε τι παίζει πια;

Τη στιγμή που πλησιάζουμε στο ταμείο ο φάτσας θυμάται ότι κάπου πήρε το μάτι του ένα dvd του Matthew Barney-γκόμενου της Bjork. Αυτοί έχουν κάνει και μια ταινία μαζί, αυτό ξέραμε, την οποία έψαχνε καιρό και δεν έβρισκε πουθενά. Λέμε να ρωτήσουμε την κοπέλα αν το έχουν. Η απάντηση της είναι και ο λόγος που κάνω το σημερινό ποστ.

- Ο Matthew Barney έχει σκηνοθετήσει μια σειρά ταινιών η οποία λέγεται Cremaster ξεκινώντας από το 1995. Σαν συνέχεια της σειράς το 2005 γύρισε το το Drawning Restrain με τη Bjork, το οποίο μάλιστα περιέχει πολλές ερωτικά τολμηρές σκηνές, καθώς είναι ζευγάρι και είχαν το θάρρος να πειραματιστούν. Επίσης η τραγουδίστρια έγραψε και το σάουντρακ. Για χρόνια του ζητούσαν οι εταιρίες διανομής να βγάλει σε dvd τη σειρά αυτή, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε. Τώρα μετά από καιρό αποφάσισε να βγάλει μόνο μία, αλλά ενώ όλοι ζητούσαν να δώσει δικαιώματα για αυτή με τη Bjork αυτός έβγαλε την πρώτη του ταινία. Είναι μέσα στα πλαίσια του στυλ που θέλει να λανσάρει, είμαι ανατρεπτικός καλλιτέχνης. Αν θέλεις όμως νομίζω πως έχω δει αποσπάσματα της ταινίας στο YouTube.To Queer θα πάρετε; (χαμόγελο)

Πες μου αν έχεις ξανακούσει τέτοια απάντηση από πωλήτρια σε βίντεο κλαμπ.

26 Comments:

Wrong Guy said...

Το βίντεο κλαμπ είναι της αλυσίδας Seven και μπορείς να ενοικιάσεις ταινία, αρκεί να έχεις κάρτα από αυτά.Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Αλεξάνδρου Σβώλου,λίγο πιο κάτω από το Εμιγκρέ. Ρώτησα αν θα ανοίξει αντίστοιχο μαγαζί στην Αθήνα, γιατί προς το παρόν υπάρχει μόνο πάνω από όλη την Ελλάδα, και μου είπαν πως το συζητάνε για να ανοίξει ένα στα Εξάρχεια, ίσως μέσα στην επόμενη χρονιά.

oni said...

Ουμ, βασικά αν ήμουν πωλητής σε βίντεοκλαμπ, trust me, θα ήξερα να στα πω και γω αυτά. Ναι μεν είμαι ψώνιο, αλλά για τον συγκεκριμένο (Barney), το είχα ψάξει παλιότερα το θέμα.

Να διορθώσω μόνο κάποια σημεία.

Η σειρά ταινιών του Barney ονομάζεται The Cremaster Cycle, μερικές από τις οποίες πωλήθηκαν σε μουσεία για μεγάλα ποσά ως βίντεο αρτ, όπως και ο ίδιος τις χαρακτήριζε. Η έμπνευση προέρχεται από τον κρεμαστήρ μυ του άντρα, που βρίσκεται στα γεννητικά όργανα και οι ταινίες γυρίστηκαν με μπερδεμένη χρονολογική σειρά.

Ως καλλιτέχνης, ο Μπάρνευ, παρουσίασε στον κόσμο της τέχνης και τα έργα του (ποικίλων μορφών και μέσων) στα πλαίσια ενός άλλου "κύκλου", με όνομα Drawing Restraint, επειδή σε όλα ο καλλιτέχνης δεσμεύεται κυριολεκτικά ή μεταφορικά και αφήνεται μετά, αιωρούμενος να ζωγραφίσει/σχεδιάσει. Σε αυτή τη σειρά έργων συμπεριλαμβάνεται και η ταινία με την Bjork, Drawing Restraint 9. Αναφορά σε αυτή γίνεται και στο σύμβολο που εμφανιζόταν στο Cremaster Cycle.

Υ.Γ. Πρέπει με το που τελειώσει η εξεταστική να γραφτώ σ' αυτό το Seven.

nikisot said...

mmmm
ayth h kopelia 3epernaei th dikia mou pou me koitazei aposbolwmenh: pws thn eipate thn tainia?kai pws grafetai dhladh??:P:P

oni said...

Α όσο για τον Φάτσα, δωράκι:

http://greylodge.org/gpc/?p=772


Enjoy :)

P.S. Egw psaxnw to Cremaster 3 (sto synolo einai 5) pou ypoti8etai pws exei bgalei se dvd. An to exei s ayto to Seven poly 8a xarw :D

P.S.2 H seira ergwn Drawing Restraint: http://www.drawingrestraint.net/

P.S.3 The cremaster cycle: http://www.cremaster.net/

Loipes info kai sth wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Barney

Wrong Guy said...

Οκ,νομίζω φαίνεται πως δεν το κατέχω το θέμα,δεν το έχω ψάξει,αλλά ο Όνι με έστειλε,απίστευτες πληροφορίες,ο φάτσας λέει ευχαριστώ.Μεταξύ μας είναι λίγο καμμένος αυτός ο Μάθιου,αλλά έτσι είναι οι μεγάλοι καλλιτέχνες.Πάντως το βιντεο κλαμπ αξίζει,ψάξτο.

Moody και εμένα ακριβώς το ίδιο συμβαίνει για αυτό είπα να δώσω τα εύσημα,τη μνεία ή ότι άλλο θες σε αυτή την ευγενική και σχετικιά κοπέλα.Μα δεν μπορώ να καταλάβω είναι δυνατόν να δουλεύεις σε βίντεο κλαμπ και να μην ξέρεις 5 βασικά πράγματα για ταινίες;

kanataki said...

έπρεπε να το καταλάβω από την διήγηση και την παροχή πληροφορίας πως επρόκειτο γι αυτό το video club

υγ σεβεν στην σβώλου
υγ σέβεν στα εξάρχεια
υγ σέβεν και στο Παρίσι
υγ σέβεν τώρα και στα Τρίκαλα!!!

Legally Blonde said...

Για κατι τέτοια μένουμε ακόμη εδώ...

Φιλιά στην ξενιτιά


Y.Γ. Για όλα τα άλλα θέλουμε να φύγουμε...Ελεύθεροι πολιορκημένοι νομίζω πως το λένε...

Erisadesu said...

είναι πολύ μακριά απο εκεί που μένω :( και η δικές μας οι κοπέλες στο video club είναι τόσο στόκοι που νόμιζαν ότι η ταινία "Αυτόχειρες Παρθένοι" ήταν Τσόντα.

Queer as a Folk Rulez και αν δεν ξενύχτησα για να το βλέπω. Παιζόταν όταν ήμασταν φοιτητές.

DARK_ERA said...

Afth mallon den htan aplh politria alla agapouse afti ti doylia.

If...ιγένεια said...

Μπράβο της, γνώστρια του αντικειμένου όχι μαλακίες...

APSOY said...

Εμένα η κοπέλα του βίντεο κλάμπ απλά μου έλεγε συνέχεια: "κύριε... (εγώ είμαι αυτός - κουλό?) κλείνουμε... αποφασίστε λίγο πιό γρήγορα..."

Κάποτε...
Τώρα πιά απλά σβήνει τα φώτα...
:)

Ώστε έτσι ο Μάθιου, ε?
Δεν είχα ιδέα!
(θα μου πεις... άλλα κι άλλα... αυτό σε μάρανε? :Ρ)

φιλιά τίτσερ!

Neverlandean said...

Νομίζω ότι θα γίνει η αγαπημένη μου ταινία αν τη δω. xD

NY ANNA said...

Ενώ αν της έλεγες για τις βλακείες τύπου Όστιν Πάουερς και κάτι αμερικανιές κωμωδίες (μπλιαχχχχχχ) θα στις έφερνε με κλειστά μάτια βέβαια... Θα είναι απ' αυτές, ξέρεις, που λένε ο Ουγκώ, του Ουγκού(!!!!) και τέτοιες ιστορίες Μάρθας Καραγιάννη!
Καλημέρες.

Wrong Guy said...

tsaperdona Μα όλα τα ξέρεις πια;

Never Standar!!!!!!!!!

Apsoy Αφού στα.. άλλα διορθώνεσαι,καιρός να φτιάξεις και τις σινεφίλ γνώσεις σου!

ifigeneia μ'αρέσουν οι άνθρωποι που μιλάνε μόνο για όσα ξέρουν.

dark era προφανώς.αλλιώς θα μου έλεγε Στο πάνω ράφι κοιτάξατε;

erisabetsu δεν μπορώ να καταλάβω εσύ πως γεννήθηκες γκόμενα.θα γινόσουν ένας σούπερ γκέι.

ny anna Α,κλίνεται λοιπόν!Δοτική πως κάνει;

blonde Τι Μεσολόγγι,τι Σαλονίκη,η φυλακή είναι μέσα μας-κάποιος το είπε αυτό,αλλά μου διαφεύγει να του δώσω κρέντιτς.

Aντώνης said...

Έχω ακούσει νομίζω για ένα ψαγμένο βίντεο κλαμπ στη Θεσσαλονίκη μα δεν ξέρω αν είναι αυτό. Αν δεν είναι αυτό, τότε πολλαπλασιάζονται. Τί να πω, άντε και στην Αθήνα!

Wrong Guy said...

Mάλλον θα εννοείς το ΑΖΑ.Καλό βιντεο κλαμπ,στο κέντρο,με ποικιλία και μάλιστα σε εποχές που δεν έβρισκες εύκολα αυτά που ήθελες.Σκέψου ότι είχε πολλές ταινίες γραμμένες από τηλεόραση και τις νοίκιαζε έτσι.Ήμουν γραμμένος και εκεί, είχα δώσει κάποια λεφτά προκαταβολή,αρκετά κιόλας,έτσι είναι το σύστημα τους,αλλά πάνω πήγαινα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα,την τελευταία φορά που πήγα,μου είπαν ότι χάθηκε ο λογαριασμός μου, χάθηκαν και τα ευρώ που είχα δώσει,ξενέρωσα και δεν ξαναπάτησα. Μα είναι δυνατόν να σε κλέβουν έτσι;Τι κι αν πήγαινα μια φορά στο τόσο;δεν έπρεπε να μείνουν τα λεφτά στο λογαριασμό μου;

gsus said...

Το Drawing Restraint 9 δεν το λες και ταινία, σαν βίντεοκλιπ είναι. Και η μουσική μου προξένησε ένα πονοκέφαλο, μας γάμησε στη γκαρίδα.
[Με αυτό το background αδυνατώ να σε διαβάσω για πάνω από 2', τα μάτια μου κάνουν πεταλούδες πράσινες κόκκινες και κίτρινες (και κίτρινες;;;)]

Haris said...

Εγώ ψάχνω απλά τα κουρέλια του Νικολαίδη...Όπου πάω δεν το έχουν...

dunno said...

το drawing restraint 9 νομιζω ειναι η καλυτερη δουλεια του barney.μπορειτε να βρειτε ολη την φιλμογραφια του σε warez fora.

το QAF οντως ηταν φοβερο και ακρως καινοτομικο.εχει 1-2 χαρακτηρες πραγματικα διαμαντια.

dunno said...

αν καποιος ενδιαφερεται ειχα γραψει μια κριτικη αποψη για την ταινια εδω:

http://silentvespers.blogspot.com/2007/04/drawing-restraint-9.html

Wrong Guy said...

ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες αγαπητέ Dunno.

Αυτο το warez fora δεν έπιασα μόνο.

Seven Film Gallery said...

για την τοση διαφημηση παρακαλω εισαι επιτιμος πελατης μας(και φιλος φυσικα) ζητα απο την Seven Films στα Εξαρχεια Βαλτετσίου 39 1ος οροφος ολη τη σειρα των Κρεμαστερς του Μπάρνευ. Θα σε περιμενουν εκει...

Wrong Guy said...

Έπαθα πλάκα που ανακάλυψα μπλογκ με το όνομα του βίντεο κλαμπ!

Προσοχή,το δωράκι θα το παραλάβω!

Όλη τη σειρά!!!!!Ό μάι γκοντ!

Κανονίστε να είναι κανένας μούφας και να με δουλεύει!

Seven Film Gallery said...

Σαν ξεκινημα αυτη την Κυριακη στις 3 το μεσημερι ενας "μπουφος" θα σε περιμενει στον Απόλλωνα για να δεις την avant premier του Control (ελπιζουμε να σε ενδιαφερει!)
Στα γραφεια μπορεις να ερθεις Δευτερα-Παρασκευη 10-15μμ και να ζητησεις τον Τέλλο Φίλη.

Μ.Μ.

Wrong Guy said...

Καλά,στα γραφεία θα έρθω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!

Την Κυριακή τον μπούφο πως θα τον καταλάβω;

dunno said...

τα warez fora ειναι ιστοσελιδες που εχουν το προτυπο ενος forum και περιεχουν λινκ για κατεβασμα ταινιων μουσικης προγραμματων κοκ.

Related Posts with Thumbnails