Sunday, February 17, 2008

Βest Movies 1951 - 1960



  1. Streetcar Named Desire 1951


Δε θα πω πολλά. Ο Μάρλον Μπράντο στα νιάτα του, με ιδρωμένο φανελάκι. Από τις ομορφότερες εικόνες που γέννησε ο κινηματογράφος. Η Βίβιαν Λι που αποδείχθηκε άψογη στο ρόλο, παρόλο που ο Καζάν είχε πει όταν ξεκίνησαν την ταινία ότι δεν τρελαίνεται για το υποκριτικό της ταλέντο. Βοήθησε μάλλον το γεγονός ότι πριν γίνει ταινία, η Βίβιαν έπαιζε τον ίδιο ρόλο στο θέατρο, σε κάστινγκ που της είχε κάνει ο ίδιος ο Τένεσι.


  1. Singing in the Rain 1952


Συχνά λένε πως είναι το καλύτερο μιούζικαλ που έχει γυριστεί ποτέ. Θα έλεγα πως είναι το πιο καθαρόαιμο, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Φιγουράρει πάντως πρώτο στη λίστα της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με τα 100 καλύτερα μιούζικαλ έβερ, και στη δέκατη θέση της λίστας με τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες.


3. From Here to Eternity 1953


Δεν είναι τυχαίο που η ούλτρα σέξι αυτή φωτό απέκτησε τεράστια δυναμική στο πέρασμα των χρόνων και αντιγράφηκε άπειρες φορές. Eπιτρέψτε μου να σταθώ στον Μπαρτ Λάνκαστερ, μυώδης και κοντοκουρεμένος, η απόλυτη βρεγμένη φαντασίωση, παίζει και ένα στρατιωτικό στην ταινία, τι άλλο θες;

  1. Oι 7 Σαμουράι 1954

Ήταν η πρώτη ταινία του Κουροσάβα που είδα και έμελλε να σημαδέψει τη γνωριμία μου μαζί του. Με εντυπωσίασαν τα σκηνικά, τα κοστούμια και το πως μπορεί μια ταινία που φέρει έναν τελείως διαφορετικό πολιτισμό από το δικό μου, κατάφερε να με αγγίξει.



5. Ο Δράκος 1956


Μια συμμορία εκλαμβάνει το Ντίνο Ηλιόπουλο λανθασμένα ως τον περιβόητο Δράκο που κόβει και λύνει στον υπόκοσμο του '50. Ο ίδιος ενστερνίζεται το ρόλο και ξεκινάει η ιστορία. Επιρροές από φιλμ νουάρ, μια παλιά Ελλάδα που εικονογραφεί αριστοτεχνικά ο Κούνδουρος. Η μοναδική ταινία που έχω δει με τον Ηλιόπουλο! Εδώ μπορείς να τη δεις και εσύ.



6. Η Έβδομη Σφραγίδα 1957



Θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, η πιο διάσημη ταινία του Μπέργκμαν, ο τίτλος αναφέρεται σε ένα απόσπασμα από την Αποκάλυψη που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος της ταινίας, είναι τόσο γνωστή η σκηνή που ο Θάνατος παίζει σκάκι με τον ιππότη που έχει σατιριστεί ακόμα και στο Last Action Hero με το Σβαρτζενέγκερ.


7. Vertigo 1958

Σε μια συνέντευξη του στον Τριφό, ο Χίτσκοκ δήλωσε πως αυτή είναι η αγαπημένη του ταινία από όσες έχει γυρίσει. Πρωταγωνίστρια του η Κιμ Νόβακ μια από τις διαβόητες αγαπημένες ξανθιές του, η οποία στην πραγματικότητα δεν ήταν και τόσο αγαπημένη. Στην ίδια συνέντευξη στον Τριφό, ο Χίτσκοκ παρατήρησε ότι στην πρώτη σκηνή που πήγαν να γυρίσουν η Νόβακ δε φορούσε σουτιέν. Τι τσουλάκι, σχολίασε εύγλωττα ο Χιτς, και αποχώρησε.



8. Psycho 1960


Τα στοιχεία που κυριεύουν το φιλμ είναι παράθυρα, σκιές, καθρέφτες και νερό. Είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να καθοδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι ο τρόμος. Πρωταγωνίστρια άλλη μια ξανθιά, η μαμά της Τζέιμι Λι Κέρτις. Αγαπημένη μου ατάκα:

A Boys Best Friend Is His Mother.


9. Ποτέ την Κυριακή 1960


Θυμάσαι ότι η Μελίνα κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάννες; Πριν σχεδόν 50 χρόνια. Σήμερα ακούγεται σαν ανέκδοτο Έλληνας ηθοποιός παίρνει Φοίνικα.



  1. Dolce Vita 1960

Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο φίλος του Μαρτσέλο Μαστρογιάννη λέγεται Παπαράτσο και ήταν δημοσιογράφος . Από εκεί καθιερώθηκε η ονομασία του γνωστού πλέον επαγγέλματος που τόσοι και τόσοι βρίζουν αλλά αγαπάνε. Είναι παραφορά της λέξης papataceo που σημαίνει ενοχλητικό κουνούπι. Η παγωμένη ομορφιά της Ανίτα Έκμπεργκ είχε καρφωθεί βαθιά στο εφηβικό μου υποσυνείδητο.

26 Comments:

Maria Mikro Analogo said...

Από τα ωραιότερα αφιερώματα που έχω διαβάσει! Υπέροχες ταινίες...
Καλό βράδυ :)

gay super hero said...

Τι να πω; Είναι όλες αξεπέραστες. Για τη Βίβιαν Λι μόνο δεν κόβομαι. 'Εχουν υπάρξει πολύ καλύτερες Μπλανς. Καλύτερος Κοβάλσκι από τον Μπράντο όμως δεν ξανάγινε.

Είδωλο said...

Mα καλα γιατι δεν καθεσαι να απολαυσεις το κρυο αυτο βραδυ με το μωρο σου, εσυ που το εχεις κιολας?

Erisadesu said...

ένα υπέροχο πόστ για το τέλος μιας κουραστική κυριακής.
σε ευχαριστώ Mr. Wrong Guy

Anonymous said...

ο πολίτης Καίην?

revqueer said...

Και νόμιζα πως είχες παρατήσει το αφιέρωμα! Συμφωνούμε σε όλα, απλά θα έβαζα κάπως ψηλότερα την έβδομη σφραγίδα!

One Big DJ said...

ax i dolce vita kai to stigmiotypo sto syntrivani..

APSOY said...

Νιώθω λίγο περισσότερο διαβασμένος από τις άλλες φορές...:)

Με όσες γνωρίζω, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!! Για όσες δε γνωρίζω, εμπιστεύομαι τη γνώμη σου!

Καλημέρα!

If...ιγένεια said...

Εξαιγετικό το αφιεγωμά καγντασή..

ΠΑΥΛΟΣ said...

Τι να πρωτοδιαλέξεις, η μία καλύτερη από την άλλη!

Καλημερούδια

nikisot said...

enta3ei ouf tis exw dei tis perissoteres:P

Dr_MAD said...

αρχίζεις και γίνεσαι επιίνδυνα mainstream. Θα μείνω στο Vertigo. Λιώνω λέμε. Όσο για το α' πρόσωπο στο σχόλιο των Σαμουράι δε θα ρωτησω. ΜΑ ΠΟΣΟ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ? χαχαχα

Καλή εβδομάδααα ;-)

cobden said...

Όλες οι ταινίες είναι εξαιρετικές (με μια προσωπική εμμονή στο Vertigo) εκτός από την τελευταία, που είναι ψιλοανυπόφορη, όπως και σχεδόν όλες του Φελίνι...Έχω καταντήσει γραφικός με το να γράφω αρνητικές γνώμες για τον Ιταλό σκηνοθέτη σε κάθε ευκαιρία, αλλά απλά δεν τον αντέχω!Οι ταινίες του έχουν υποτυπώδες σενάριο και επικρατεί ένα γενικό αλαλούμ!Κρίμα για τους πολύ καλούς ηθοποιούς, όπως ο Μαστρογιάννι!Νομίζω υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί Iταλοί σκηνοθέτες (με πρώτο τον Ντε Σίκα, αλλά προτιμώ ακόμη και τον Παζολίνι μπροστά στον Φελίνι)...Ουφ, τα'πα πάλι :)

tovenito said...

δεν τις ξέρω όλες, ούτε και τις έχω δει όλες, αλλά μου αρέσει το τραγούδι πολύ singin' in the rain! θα πρότεινα να κάνεις και μια λίστα με τα αντίστοιχα τραγούδια τώρα που το σκέφτομαι.

orestis said...

Πολύ καλό το αφιέρωμα!

Έχω δει αρκετές....πως το πάθα;

Πάω να δω καμιά αμερικανιά να στρώσω....χεχεχε

gatti said...

Τι να λέμε τώρα! Εσύ μπορείς να κάνεις θαύματα με μέτριο ή ανύπαρκτο
υλικό. Δεν θα ζωγράφιζες τώρα που είχες στα χέρια σου αυτά τα διαμάντια;

Το απογείωσες το ποστ!
ΕΥΓΕ!!!

jg said...

τελειοοοοοο!!! εχω δει τις περισσοτερες! αγαπημενη μου η πρωτη. και να προσθεσω και μια δικια μου??? το humoresque με την Joan Crawford!!! cheesy?

Wrong Guy said...

maria σου έκανε πόουκ στο FB αλλά δε με κατάλαβες ;-p

gay hero και όμως υπήρξε.ο γκλέτσος

x oyranoy βλέπεις τι θυσίες κάνω για να μάθεις και εσύ καμιά παλιά ταινία;

eri πως και έτσι εσύ δε βρήκες τίποτα το άσχετα αντιδραστικό να πεις ;-p

anonimos έχω μια απορία.γιατί σε κάθε ποστ που κάνω για τις καλύτερες ταινίες της ΕΚΑΣΤΟΤΕ δεκαετίας,κάποιος θα με με ρωτάει "Που είναι ο πολίτης Κέιν;"

rev τις ταινίες τις απαριθμώ χρονολογικά και όχι αξιολογικά

big dj σε φαντάζεσαι στη θέση της Ανίτας;;;;

Wrong Guy said...

apsoy ο στρατιωτικός Μπαρτ Λάνκαστερ είναι ειδικά αφιερωμένος σε σένα!

ifigeneia θέεεεεεεεεεενξ!

pavlos εσύ που είσαι και ειδήμονας στις παλιές ταινίες,κάτι θα ξέρεις!

moody θα στις δείξω εγώ τις υπόλοιπες μπροστά από το τζάκι μας!

mad είμαι ένα χρόνο μεγαλύτερος απο σένα :-p

cobden το περίμενα το σχόλιο σου!επίσης έχω να δηλώσω με μεγάλη μου λύπηση ότι ο ιταλός σκηνοθέτης που μου φέρνει χασμουρητά είναι ο παζολίνι,δλδ βαριέμαι τα μάλα να τον βλέπω.σε ταινίες,γιατί στην πραγματικότητα ήταν πολύ καλό γκομενάκι!

tovene όταν λες λίστα με αντίστοιχα τραγούδια;;;;

orestis αφού σου άρεσε το Ρεβέκκα,πρέπει να αρχίσεις τα αφιερώματα στον Χίτσκοκ,θα σε βάλω να μου κάνεις περιλήψεις μετά!

gatti ΠΑΝΤΑ με κάνεις να κοκκινίζω!

povofag cheesy?χμμμμ...μάλλον γκέι!
:-)

tovenito said...

τραγούδια που σου αρέσουν από αυτή τη δεκαετία.

If...ιγένεια said...

Φιλιάάάάάάάά

Anonymous said...

γιατί ο πολίτης Καίην είναι πρωτοποριακή ταινία, γιαυτό σε ρωτούν όλοι - εκτός αν εννοείς ότι δεν ανήκει στην δεκαετία? αλλά πού?

Wrong Guy said...

tovene καλή ιδέα,αν και οι ταινίες είναι μάλλον πιο πολύ ο τομέας μου,θα το προτείνω στη συγγραφική ομάδα πάντως!

anonimos για τσέκαρε αυτό

http://the-wrong-guy.blogspot.com/
2007/12/best-movies-1941-1950.html

Maria Mikro Analogo said...

Μου έκανες poke και δεν το καταλαβα; E, κάνε με add τότε :D Καλημέρα!

a female Darcy said...

ax..thimamai ena Brado gonatismeno mprosta apo mia skala me vregmeno mplouzaki kai dakria sta matia na fonazei Stellaaaaa (poli prin to diko mas). Ti skini.

Wrong Guy said...

με βραχνή φωνή!!!

ΘΕΟΣ!

Related Posts with Thumbnails